Čo je box

V čom sa líši amatérsky box od profesionálného?

Prvý rozdiel už spoznáte na prvý pohľad: amatéri sú v ringu viac „oblečený“ ako profesionáli. Amaterský boxeri totiž používajú ochranné prilby a majú na sebe tielka (obidvaja vo farbe svojho rohu). Profesionálny zápasníci sú vyzlečení do pol pása a bez prilby.

Amatérsky box: 

Boxujú sa tri kolá po troch minutách (ženy 3 x 2 minuty), prestávky sú jedno minutové. Vybavenie – rukavice a prilba – musia spĺňať požadavky asociácie S.A.B.A. Amatérsky box je olympíjskym športom, triumf na Hrách je tak najväčším úspechom rohovníka – neprofesionála.

Profesionálny box:

Boxuje sa štyri až dvanásť kôl po troch minutách (ženy po dvoch minutách). Líši sa štýlom a taktikou, čo je dané predovšetkým väčšou dĺžkou duelu. Preto v jednotlivých kolách padá menej rán ako medzi amatérmi. Víťazí tu predovšetkým tvrdosť a chytrosť pred rýchlosťou.
Vrcholom pre profesionálného boxera je získať titulu majstra sveta jedno z najprestížnejších federácií: WBA, WBC, IBF, WBO, alebo IBO.
 
Rozdiel medzi olympijským štýlom (amatérskym) a profesionálnym boxom 

Pre všeobecnú verejnosť je známejší profesionálny box, ktorý je oveľa viac propagovaný v komerčných médiách. Nielen v USA sa teší obrovskej popularite. Pre mnohých laikov predstavuje názov “profesionálny box ” vyššiu kvalitu ako amatérsky box. Často je však opak pravdou. Práve preto je pre amatérsky box výstižnejší názov: olympijský štýl boxu. Drvivá väčšina dobrých profesionálnych boxerov bola najprv veľmi úspešná v amatérskom ringu. Mená ako Muhammad Ali, Lennox Lewis, Vitali Klichko, či Henry Maske sa najprv zapísali do histórie Olympijských hier ako ich víťazi. Snáď len výnimkou potvrdzujúcou pravidlo je Mike Tyson, ktorý toho v amatérskom ringu veľa neodboxoval, aj tak sa však najprv stal armádnym majstrom USA. Mnohí profesionálni boxeri sú väčšinou len slabý odvar amatérskeho boxu v ktorom sa nevedeli presadiť. Tí lepší, sú zväčša “ovenčení” už úspechmi z amatérskeho ringu a do “profi boxu” vstúpili hlavne kvôli finančnej stránke veci. “Profi box” je totiž oveľa viac biznis, ako šport.
 
Je to veľmi dobre zorganizovaný kolotoč, ktorý roztáčajú rôzni promotéri, ako napríklad známy Don King. Mnohí boxeri sú len dohadzovaní, aby si na nich iní urobili meno. “Profi boxeri” by sa dali rozdelil do troch skupín. 1.skupina – hviezdy, ktoré majú za sebou už úspešnú amatérsku kariéru a ich boxérske umenie je zaručené. Napríklad Roy Jones Junior, Lennox Lewis, Zsolt Erdei, v minulosti Ali, ci Foreman. 2.skupina – boxeri, ktorí majú taktiež svoju kvalitu, sú “chovaní” na to, aby si spravili dobrú bilanciu zápasov a potom mohli nastúpiť proti nejakej hviezde. 3.skupina – boxeri, ktorých nazývať boxermi je asi hriech. Tí chodia od zápasu k zápasu a prehrávajú rad radom s boxermi z 2.skupiny. Boxeri 2.skupiny si na týchto borcoch spravia dobrú bilanciu, aby mohli boxovať o majstra sveta. Potom sa spraví veľká reklama – zápas o majstra sveta: obhajca - povedzme Roy Jones Junior a jeho vyzývateľ – pre verejnosť neznámy boxer  z 2.skupiny, ale so zastrašujúcou bilanciou zápasov. Nazvime ho “XY”. Bilancia boxera XY– 32 zápasov, 31 vyhratých, 25 K.O. ! Nikto ho nepozná, ale každý laik si povie – umm, ten musí byť dobrý. Spraví sa veľká reklama, každý sa teší, zháňa lístky a televízne stanice sa predbiehajú o získanie práv na tento zápas. Príde zápas a v ňom sa len ukáže, že XY ani zďaleka nie je taký dobrý, ako ukazuje jeho bilancia  a zápas končí niekde v 3.kole KO v prospech obhajcu, ktorému sa tým len opäť zvýši popularita. Len z času na čas sa uskutoční naozaj lákavý duel, ako napríklad v nedávnej minulosti Lewis vs. Tyson, alebo  v dávnej minulosti Ali vs. Frazier. Ešte sa aj pred zápasom na tlačovej konferencii strhne dopredu dohodnutá bitka, čo tiež len zdvihne popularitu a sledovanosť.

Ďalším dôkazom toho, že profesionálny box je len dobre zorganizovaný biznis je aj fakt, že existuje až 14 federácií, z toho každá má svojho majstra sveta! Tri najuznávanejšie sú IBF, WBA, WBC. To znamená, že na svete existuje v každej váhe až 14 profesionálnych majstrov sveta. Aj váhové kategórie sú rozdelené oveľa podrobnejšie ako v amatérskom boxe. Všetko je to len preto, aby bolo čo najviac majstrov sveta a čo najviac zápasov “o majstra sveta” , na ktorých sa dá najlepšie zbohatnúť. Amatérsky box je niečo úplne iné. Názov amatér je nevýstižný už len z toho dôvodu, že každý vrcholový boxer je vlastne profesionál a box je jeho zamestnanie. Inak sa nedá tento náročný šport robiť na najvyššej úrovni. Vrcholom amatérskeho boxu sú Olympíjske hry. Konkurencia je nesmierne silná  a už len kvalifikovať sa, je úspech.

Rozdiel medzi olympijským štýlom boxu a “profi boxom” je aj v pravidlách. U profesionálov sa boxuje zväčša 12 kôl, ale to záleží od dohody. Dĺžka jedného kola je 3 minúty. Borec nemá prilbu ani tielko. Najväčší, avšak neoficiálny rozdiel je  v čistote boja. U profesionálov sú rozhodcovia oveľa viac tolerantní  k nečistým úderom. Amatéri boxujú 3 x 3 minúty, majú prilbu aj tielko. Rozdiel v dĺžke trvania zápasu medzi “amatérmi” a “profíkmi” sa určite zdá mnohým príliš veľký. Keď zápas v profi ringu trvá 12 x 3 minúty, tak je to 36 minút boxu. U amatérov len 8 minút (bez rátania prestávok).  V amatérskom ringu sa boxuje oveľa intenzívnejšie a akési šetrenie síl tam neexistuje, teda aspoň nie na vrcholnej úrovni. Počet čistých úderov v amatérskom ringu je za 9 minút takmer rovnaký, ako u profíkov za 36 minút. Hlavne keď sa pozrieme na ťažké váhy v “profi ringu”, ktoré sa 90 % zápasu na seba len lepia. To v amatérskom ringu neprichádza do úvahy. Boxer, ktorý sa neustále lepí na svojho súpera  a drží ho, je v amatérskom ringu po troch verejných napomenutiach diskvalifikovaný. Samozrejme, že sa nájdu aj u profesionálov boxeri, ktorí boxujú vo vysokej intenzite povedzme 10 kôl. Takýto borci sú väčšinou v nižších váhach, ale takých zápasov býva veľmi málo. Najväčšou iróniou boxu je to, že v televízii sa často vysiela práve “profi box”, ktorý je nečistý a i vďaka rozhodcom aj nebezpečnejší pre zdravie. Často sa do televízie dostávajú zápasy, ktoré nemajú s boxom nič spoločné, ako keď boxuje boxer z 3.skupiny s boxerom z 2. skupiny. Lepia sa na seba, obaja nevládzu a ich technika je horšia  ako u dorastencov. Ľudia, ktorí sa o tento šport bližšie nezaujímajú,  si spravia svoj vlastný názor podľa toho, čo vidia. Potom sa nemožno čudovať, že u mnohých je tento šport zatracovaný. Ešte nedávno sa všetci tešili na zápas Lewis – Tyson. Robila sa tomu obrovská reklama. Mnoho ľudí považovalo práve týchto borcov za najlepších pästiarov na svete. Iste to boli dobrí boxeri, ale obaja mali už viac ako 35 rokov a ten kto sa v boxe vyzná vie, že v tomto veku už borec nemôže byt taký dobrý ako keď mal povedzme 28. Aj napriek tomu to bol hlavne zo strany Lennoxa Lewisa kvalitný výkon. Tyson ťažil vždy  v minulosti z úžasnej dynamiky a rýchlych prechodov do útoku, čo bolo v superťažkej váhe nevídané. Vo veku nad 35 rokov to je už logicky problém. Záverom len konštatovanie, že nie je box ako box. Amatérsky box má bližšie k športu, profesionálny box bližšie k biznisu. Tvrdá drina v tréningovom procese však patrí k obom…
 
História a pravidlá 

Box, jeden z najstarších olympijských športov, patrí medzi úpolové športy. Existuje profesionálny box a olympijský štýl boxu (amatérsky box).
Olympijský štýl boxu: Je to šport, v ktorom proti sebe “bojujú” dvaja borci (v súčastnosti už aj ženy) v ohraničenom priestore (ring)  a v časovom limite (tri kolá po jedna až tri minúty s prestávkami po jednej minúte). O výsledku môže rozhodnúť sám borec ešte pred ukončením časového limitu, keď sa mu podarí súpera zasiahnuť dovoleným spôsobom tak, aby už nebol schopný pokračovať v boji. Vtedy zápas ukončí ringový rozhodca verdiktom k.o., alebo r.s.c. (referee stop contest). Ak obaja borci vydržia až do skončenia časového limitu (teda všetky štyri kolá), tak o víťazovi rozhodujú bodoví rozhodcovia sediaci okolo ringu. V trende je v súčastnosti elektronické bodovanie pomocou tlačítok napojených na počítač. Rozhodca stláča tlačítko (modré, alebo červené – podľa farby rohu borca, ktorému chce bod prisúdiť), vždy keď postrehne regulárny úder. Bod sa boxerovi pripíše iba vtedy, ak ho stlačili aspoň traja z piatich rozhodcov v jednej sekunde. Ak je boxer verejne napomínaný ringovým rozhodcom (za faul, držanie, atď.), jeho súperovi sa pripočítajú dva body. Po troch verejných napomenutiach je diskvalifikovaný. V súčastnosti sa výstroj boxera stále viac zdokonaľuje, aby bol tento šport čo najviac bezpečný. Výstroj boxera pozostáva z prilby, ktorá chráni hlavu na miestach, kde je úder zakázaný. Ďalej chránič zubov, tielko, trenky, boxboty, bandáže na ruky, suspenzor, no a samozrejme boxerské rukavice. Boxeri navzájom súťažia vo váhových kategóriách. Váhové kategórie sú do 48kg, 51, 54, 57, 60, 64 , 69, 75, 81, 91 a nad 91kg. 
 

 

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter

mod_vvisit_counterDnes64
mod_vvisit_counterVčera132
mod_vvisit_counterTento týždeň705
mod_vvisit_counterTento mesiac947
mod_vvisit_counterCelkom229676

Prihláste sa
www.vytvorweb.sk